Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 1 3 :

Počasí:

V lednu se střídalo zimní počasí s teplotami nad nulou a oblevou.

Únor byl spíše bílý a oteplilo se až koncem měsíce na +3°C.

Začátkem března bylo jarní počasí, ale hned 10. března zase padal sníh a bylo až -10°C.

Sníh vydržel až do Velikonoc a koncem dubna se začalo teprve oteplovat a to až na 20°C.

V květnu bylo pár dní teplo a zbytek měsíce deštivo a chladno.

V červnu se na části území České republiky objevily záplavy a po nich bylo koncem měsíce velmi teplo, teploty šplhaly až k 30°C.

Červenec a srpen byli ve znamení tropických teplot a velkého sucha.

V září se střídalo letní počasí s podzimním a koncem měsíce už přicházely první ranní mrazíky.

Říjen byl chladný a deštivý, ale koncem měsíce se oteplilo na pár dní na 20°C.

Začátek listopadu byl teplý, s teplotami kolem 16°C, ale koncem měsíce už začalo pravé zimní počasí a napadl první sníh.

V prosinci sníh ale dlouho nevydržel. Počasí bylo na prosinec velmi teplé a některé dny spíše jarní. Vánoce byli na blátě a teplé počasí vydrželo i přes Nový rok.

Volby:

11. a 12. ledna se konalo první kolo přímé volby prezidenta. Volební místnost v Lipici u Fojtů navštěvují voliči z Lipice, Bitětic a Pejškova. Dohromady má náš volební okrsek 96 voličů a tentokrát byla volební účast skoro 70%.

Do druhého kola přímé volby prezidenta, které se konalo 25. a 26 ledna, postoupili Miloš Zeman a Karel Schwanzenberg. Volební účast byla opět kolem 70% a v našem okrsku zvítězil o 2 hlasy před Karlem Schwanzenbergem Miloš Zeman. Ten zvítězil i v celé republice a stal se naším novým prezidentem.

25. a 26. října se konali předčasné volby do Poslanecké sněmovny ČR. V našem okrsku zvítězila ČSSD, ale v závěsu za ní bylo ANO 2011, KSČM a KDU-ČSL. ODS a další strany pak skončily s pár hlasy až na konci výsledkové tabulky. Nakonec byla utvořena vládní koalice ze tří stran – ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. Předsedou vlády se stal Miloslav Sobotka.

Dění v obci:

9. února se konal masopust a účast masek byla hojná. Byly zde muchomůrky, hostinský, dešťová víla, indiánka, Červená Karkulka, čarodějka, kat, ježibaba, chodící pivo, bílá paní a další. Objížděly se Bitětice, Lipice, Farma a Chodeč a dobrou náladu podpořila svou hrou kapela. Když masopustní průvod skončil, pokračovala zábava u Fojtů v Lipici.

20. července se konal druhý ročník Bitětických slavností u Cífkových na zahradě. Bylo zde mnoho zábavy pro děti: trampolína, skákací hrad, malování na obličej, jízda s koňským spřežením, loutkové divadlo bratrů Truhlářových a ukázka zemědělské techniky, která byla jak pro děti, tak pro dospělé. Pro všechny zde bylo občerstvení ve formě pečeného prasete, které vykrmil speciálně pro tuto příležitost místní farmář Roman Petrů. Hosté si mohli dát také další speciality k jídlu jako bramborák, párek v rohlíku nebo klobásu. Pití teklo proudem a k tanci i poslechu hrála skupina Páťáci. Pro dospělé byla vyhlášena soutěž v pití piva na čas o hodnotné ceny. Mužskou kategorii vyhrál Pavel Beneš mladší z Farmy a v ženách zvítězila Eva Žižáková. S příchodem tmy se dominantou obce stala krásně nasvícená kaplička a v deset hodin se konal ohňostroj. Podle odhadů se slavností zúčastnilo asi 200 lidí a pořadatelé byli zaměstnáni až do hluboké noci.

13. listopadu byla pro kapličku sv. Máří Magdaleny zřízena elektrická přípojka a následně bylo instalováno automatické vyzvánění v poledne a v devatenáct hodin.

V sobotu 30. listopadu před první adventní nedělí se konalo rozsvěcení vánočního javoru na návsi. U Cífkových na zahradě bylo připravené dobré jídlo a teplé nápoje pro zahřátí. Dva sudy s ohněm také zahřály návštěvníky, kterých bylo kolem padesáti. V pět hodin odpoledne se rozsvítil strom a následoval ohňostroj.

Narození a úmrtí:

V letošním roce se v obci nikdo nenarodil ani nezemřel.

Životní jubilea:

V roce 2011 oslavil kulaté 60. narozeniny Miroslav Bobošík.

V roce 2012 slavila také 60. narozeniny jeho žena Jitka Bobošíková.

V roce 2013 bylo Petře Jelínkové 20 let.