Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 1 4 :

Počasí:

V lednu a únoru je teplé počasí, teploty se pořád pohybují nad bodem mrazu. Bez sněhové pokrývky.

Počasí v březnu je teplé a v přírodě už všechno pučí a probouzí se k životu ještě před koncem vegetačního klidu.

Začátkem dubna už kvetou třešně a na polích začíná kvést i řepka a to i přes to, že 15. dubna poletuje sníh a teplota je lehce nad nulou.

Květen je nad očekávání docela chladný a v červnu je pouze jeden týden teplý s teplotami kolem 30°C , jinak pokračuje chladné počasí přes den i v noci.

Začátek července je teplý, konečně se otepluje i v noci na 18°C. Zbytek měsíce se počasí střídá a přelom července a srpna je chladný.

První dekáda srpna je teplá, ale zbytek měsíce je chladno, i když sucho. Teploty se pohybují kolem 24°C.

Začátek září je deštivý, ale teplý. Do konce měsíce se teploty drží kolem 20°C.

Většina října je teplo kolem 18°C, až pár posledních dní měsíce se lehce ochladí.

První polovina listopadu je ve znamení mlžného počasí, teploty jsou okolo 10°C, ale ranní mrazíky se zatím nevyskytují.

V prosinci pravé zimní počasí nepřichází. Občas poletuje sníh, ale na trvalou sněhovou pokrývku to nestačí. Vánoce jsou na blátě a teploty se drží pouze kolem bodu mrazu.

Volby:

Dne 24. a 25. května se konaly volby do evropského parlamentu. Celostátně byla účast velmi malá. U nás ve volebním okrsku zahrnujícím Lipici, Bitětice a Pejškov byla účast kolem 42%. S velkou převahou zvítězila u nás KDU-ČSL, až daleko za ní bylo hnutí ANO a ČSSD. Ostatní strany měli už jen po jednom či dvou hlasech. Na celostátní úrovni zvítězila ČSSD s počtem 4 mandátů stejně jako hnutí ANO a TOP 09.

10. a 11. října se konaly volby do místního zastupitelstva a první kolo voleb do Senátu ČR. Volební účast byla 46%. Zastupitelstvo s 21 členy utvořilo nakonec 6 stran: ČSSD, ODS, KDU-ČSL, ANO, KSČM, Změna pro Pelhřimov. Starostou města se stal Ing. František Kučera, kandidující za ČSSD, místostarosty pak pan Ladislav Med a Ing. Josef Koch.

Z prvního kola senátních voleb nevzešel jednoznačný vítěz a tak se 17. a 18. října konalo druhé kolo. V našem volebním obvodu proti sobě stáli Judr. Ivo Jahelka a Milan Štěch. Volební účast byla malá, jen 34%. Nakonec zvítězil pan Milan Štěch.

Dění v obci:

V lednu se konal částečný výsek lesíka u Ohrady vedle č. p. 6. Kácelo se na městském pozemku a práce se zúčastnili někteří obyvatelé Bitětic. Terén se tak začal připravovat na pozdější novou výsadbu.

V květnu byl kvůli opravě uzavřen most přes říčku Hejlovku na silnici vedoucí z Červené Řečice do Pelhřimova. Ačkoli nebyla oficiální objížďka vedena přes Bitětice, od jara až do podzimu proudilo přes obec velké množství aut a nejen, že byl narušen klid naší obce, ale také byla rozbita silnice, vedoucí od Bácovic až na Chodeč k hlavní silnici na Tábor. Díky velkému úsilí předsedy místního aktivu Milana Váni se podařilo domluvit opravu této komunikace a v říjnu se hned začalo s pracemi. Do zimy se stačil udělat úsek od lesa u Bácovic do Bitětic a z druhé strany od Chodče do Lipice. Dokončení opravy se naplánovalo na jaro 2015.

Společenské dění v obci:

Na Tři krále 6. ledna se konala tříkrálová sbírka. Tento rok byla úspěšnější než vloni a vybralo se více peněz na pomoc potřebným.

1. března uspořádal Sbor dobrovolných hasičů z Lipice tradiční masopustní průvod. Skupina masek obcházela Bitětice, Lipici, Chodeč a Farmu a jako každý rok byla účast maškar hojná. Cikánka, školačka, víla, prasátko, šašek, dvě Červené Karkulky, čarodějnice, fotbalista a další svým rejděním vybírali peníze na opravu hasičské zbrojnice v Lipici.

19. července se konal třetí ročník Bitětických slavností. Pro děti i dospělé byl připraven bohatý program, který svou hudbou výborně doplňovala skupina Páťáci. Tým organizátorů zajišťoval ke spokojenosti všech bohaté občerstvení, peklo se prase z domácího chovu Romana Petrů a další dobroty jako bramborák, párek v rohlíku nebo klobása lákali vůní ke stánku všechny účastníky slavností. Děti si mohly zařádit na dvou trampolínách a dvou skákacích hradech, byly pro ně také připraveny soutěže o ceny, malování na obličej, jízda s koňským spřežením nebo s akumulátorovým vozíkem. Pro děti i dospělé byli na návsi vystaveni veteráni, ať už automobily, motorky nebo také traktory, které si mohli návštěvníci prohlédnout a dostali i odborný komentář od majitelů vozidel. Také kaplička sv. Máří Magdalény byla pro hosty slavností otevřena k prohlídce a večer její krása vynikla díky nasvícení několika světly. Divadlo bratrů Truhlářových letos předvedlo kramářskou píseň na téma Zrada a chytlavý refrén písně si zazpívali i diváci. Pro dospělé byla také vyhlášena soutěž o ceny. Úkolem bylo v co nejkratším čase natáhnout koštýř na víno vodou. Za ženy vyhrála Míša Moravová z Lipice a za muže Robert Suchan a získali tak krásné hodinky od sponzora. V deset hodin všechny uchvátil dlouhý ohňostroj, ale tím zábava zdaleka neskončila, tančilo se až do noci a obsluha ve stáncích tak dostala pěkně zabrat.

Jako již tradičně, byl v sobotu před první adventní nedělí rozsvícen ozdobený javor na návsi, který u nás v obci navozuje tu správnou vánoční náladu. Sešli se zde obyvatelé Bitětic, Lipice a okolí a dobrou náladou, teplými nápoji a dobrým jídlem oslavili nadcházející adventní čas.

Výstavba:

Manželé Petrů začali s výstavbou rodinného domku na zahradě přiléhající k domu č. p. 6, kde dosud bydlí. Do zimy se jim podařilo vyhrabat a vybetonovat základy. Výkopové práce nebyly jednoduché, protože Bitětice leží na skalnatém podloží, takže v závěrečné fázi musel nastoupit bagr s kladivem.

Narození a úmrtí:

10. března se narodila Kristýnka Petrů, druhá dcera manželů Martiny a Romana Petrů z č. p. 6.


5. června po dlouhé nemoci zemřela Jitka Bobošíková z č. p. 1 ve věku 61 let.

Narodila se v Bitěticích roku 1953 do rodiny Pejchlových. Základní školu navštěvovala v Lipici a vystudovala na laborantku. V tomto oboru pracovala v pelhřimovské nemocnici na patologickém oddělení až do roku 1990. Pak pracovala jako dělnice v Modetě a následně jako poštovní doručovatelka. S manželem Miroslavem měli jednoho syna Marka, od kterého se dočkala vnuka Marečka. Byla vášnivá houbařka a milovala hudbu.