Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 1 7 :

Počasí:

Začátek ledna 2017 byl chladný se sněžením, kdy napadlo až 30 centimetrů sněhu. V polovině měsíce se přes den oteplilo, ale noci zůstaly jasné a mrazivé. V druhé polovině měsíce pak klesly noční teploty až k -20°C. Připadlo pak ještě dalších 10 centimetrů sněhu. Koncem měsíce přišla inverze.

Začátkem února došlo k oteplení doprovázeném drobným deštěm. 10. února se ochladilo přes den na -4°C a v noci na -10°C, ale teploty pod bodem mrazu nevydržely dlouho a po pár dnech se opět vyšplhaly ve dne na 8°C. Vyšší teploty doprovázela obleva a déšť a takový ráz počasí pokračoval až do konce měsíce, kdy se přidal ještě silný vítr.

Teploty kolem 5°C pokračovaly i v březnu, spolu s deštěm a větrem. V polovině měsíce vysvitlo sluníčko a s ním se zvedly i hodnoty na teploměru. Koncem března už se denní teploty pohybovaly kolem 20°C.

Duben začal polojasnou oblohou a teplotami 12°C. Postupně se obloha zatáhla a několik dní pršelo. 19. dubna přišel noční mrazík -3°C, přes den pak nadále pršelo a foukal silný vítr. Ke konci měsíce se počasí uklidnilo, polojasnou oblohu doprovázely teploty kolem 8°C.

Z kraje měsíce května pršelo a denní teploty nevyšplhaly výš než k 10°C. Chladnější počasí doprovázel déšť a 10. května přišel tradiční jarní mrazík. O pár dní později už rtuť teploměru stoupala a na ,zmrzlé´ ukazovala příjemné teploty kolem 20°C. Do konce měsíce však bylo spíše deštivo.

Červen pokračoval přeháňkami a průměrnými teplotami. Až v polovině měsíce přišlo výrazné oteplení a krásné slunečné počasí doprovázely tropické teploty až 34°C. Koncem měsíce se ale opět ochladilo a přišlo deštivé počasí.

Začátek prázdnin začal chladnějším počasím kolem 22°C s občasnými přeháňkami. To trvalo téměř do konce července, až posledních pár dní měsíce nastalo extrémní horko kolem 34°C s bouřkami.

Srpen byl typicky letní a horký. Pokračovaly tropické teploty z předešlého měsíce, až 20. srpna přišlo ochlazení s dešťovými přeháňkami, které ovšem netrvalo dlouho a konec měsíce byl opět krásný a slunečný.

V měsíci září přišlo ochlazení a déšť. Bylo na chvíli přerušeno hezkým počasím 6.9., kdy se denní teploty pohybovaly kolem 20°C, ale už v polovině měsíce hodnoty teploměru klesly k 11°C, v noci dokonce na 5°C.

Stejně chladný byl i říjen, spolu s deštěm přišel i silný vítr. V polovině měsíce se však prudce oteplilo, přes den bylo až 22°C, noc zůstala chladnější s teplotou 8°C. Pár dnů teplé počasí vydrželo, pak se opět vrátilo typické podzimní a koncem měsíce, 30. října, překvapil první sníh.

Listopad začal deštěm a sychravým podzimním počasím. Silný vítr způsoboval polomy a problémy s elektřinou. Přes den se teploty nevyšplhaly výš než k 5°C. V druhé polovině napadl opět sníh, který zase dlouho nevydržel a sněhové přeháňky přes den vystřídal déšť a noční teploty se usídlily kolem bodu mrazu.

Stejné počasí panovalo i v prosinci. Téměř celý měsíc přicházely dešťové přeháňky, teploty se pohybovaly kolem nuly a sněhová pokrývka se na Vánoce opět nedostavila.

Volby:

Ve dnech 20. a 21. října se konaly volby do sněmovny. Volební místnost v Lipici u Fojtů navštívilo celkem 56 % voličů. Zvítězila KDU-ČSL, na druhém místě se pak umístilo hnutí ANO a na třetím ODS. Celostátně pak s velkým náskokem zvítězilo hnutí ANO, které získalo 29,64 % hlasů a tím pádem 78 mandátů ve sněmovně. Druhá pak skončila ODS a na třetím místě se umístila Česká pirátská strana. Do poslanecké sněmovny se ještě dostala SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové a nezávislí. Průměrná celostátní účast ve volbách byla 60,84 %.

Dění v obci:

V květnu město Pelhřimov zadalo firmě Pelmont výměnu lamp pouličního osvětlení. Byly kompletně vyměněny cylindry světel a žárovky a jedna lampa pod rybníkem směrem na Lipici byla přesunuta o jeden sloup blíž do vsi, aby lépe svítila na veřejný altán.

Během měsíce června se podařilo předsedovi místního aktivu Milanu Váňovi vyjednat pravidelné umísťování velkokapacitního kontejneru na zahradní odpad. Bylo mu vyhrazeno stání mezi hasičskou garáží a chalupou Pavlíkových. Pro pohodlnější navážení bioodpadu zde vznikla nájezdová rampa, která se dá podle potřeby sklopit a nebo zdvihnout pro lepší manipulaci s kontejnerem.

V polovině července se konala brigáda SDH Lipice za účelem úpravy pozemku před chalupami Novákových a Petrových. V těchto místech byla velmi podmáčená půda zarostlá neudržovanými vrbami. Hasiči většinu vrb vytrhali, ty které zůstaly byly ostříhány, terén se upravil a odvezly větve.

V srpnu se začala projednávat realizace stavby společenské místnosti, která by měla být umístěna v místě současné hasičské garáže. Zástupci města jako investora, projektanti i zástupce Bitětic Milan Váňa předložili návrhy a na jejich základě se zadalo vytvoření projektové dokumentace.

V tomto měsíci také na veřejný altán pan Eduard Dvořák zhotovil měděnou korouhev ve tvaru vlaječky, která se pohybuje podle směru větru.

Společenské dění v obci:

25. února se konal jako každý rok masopustní průvod. Početná skupina masek začala svůj rej v Bitěticích, kde obešla poctivě téměř všechny chalupy. Dále je traktor s krytým vozem zavezl na farmu k Benešovým a pak do Lipice. Počasí bylo chladné, ale účastníci se mohli zahřát jak nějakým tím panáčkem, tak i tancem a zpěvem za doprovodu harmonikáře Tomáše Štefánka. V Lipici se průvod zdržel nejdéle a potom, co obešel celou vesnici, se uchýlil do společenské místnosti u Fojtů, kde zábava pokračovala. Výdělek maškarního reje putoval do kasy SDH Lipice, kde určitě přispěje k nákupu lepšího vybavení.

24. července skupinka bitětických nadšenců pořádala už šestý ročník Bitětických slavností, tentokrát s podtitulem ,, Sportu zdar!´´. Především pro dětské návštěvníky bylo připraveno 8 stanovišť s různými sportovními disciplínami, jako třeba střelba ze vzduchovky nebo luku, jízda na koloběžce mezi kužely, lanový park a další. Každý dětský účastník si nesl s sebou při cestě po stanovištích kartičku, do které se zaznamenával bodový úspěch při každé disciplíně. Finálem tohoto sportovního úsilí bylo vylosování tří dětí, které vyhráli sladké ceny. Aby to dospělým nebylo líto, mohli se zúčastnit soutěže pro dospělé nazvané ,fušvanc´. Šlo o to, aby ženy i muži přeřízli ruční pilkou dřevěný trámek. Ženy řezali menší pilkou jeden řez a muži větší pilou dva řezy. Vítěz mužské i ženské kategorie si odnesl hezkou cenu věnovanou sponzory akce.

Kdo neměl chuť podávat nějaké sportovní výkony, mohl se jen dívat na ukázku trialu, kterou předvedl mistr tohoto sportu Jiří Svoboda, který předváděl skoky se svým kolem na trati sestavené z palet a vozu za traktor. Pro ty, kdo by měli pohybu málo, připravil Petr Bakus z Částkovic ve svém stánku ukázku elektrokol. Každý se mohl projet na různých typech s různými funkcemi a dostal ke každému kolu i odborný komentář.

Pro děti bylo nachystané opět malování na obličej a tak vznikaly princezny, motýlci, želvy ninja nebo piráti.

K jídlu i pití bylo opět mnoho dobrot, točila se Pelhřimovská dvanáctka a Kolča, pekla se vepřová krkovice, klobásy a bramborák, párek v rohlíku si oblíbily hlavně děti, které také mohly zkusit k pití domácí bitětickou šťávu. Dospělí si zase mohli dát kořaličku podle chuti.

K večeru se rozproudila zábava i na tanečním parketu, což byla zásluha kapely Páťáci, která se stala již tradiční součástí slavností. V deset hodin návštěvníky opět uchvátil krásný ohňostroj a po jeho skončení zábava pokračovala až do pozdních hodin.

25. listopadu se opět rozsvěcel vánoční javor na návsi. Připravené občerstvení ocenilo asi padesát návštěvníků, kteří dorazili hlavně z Bitětic a Lipice. Vánoční náladu pomohl navodit žesťový kvartet z Humpolce a pro zahřátí zde hořely sudy s ohněm. Samozřejmě se dalo zahřát i svařeným vínem, punčem nebo něčím tvrdším. Domácí bitětické cukrovinky přišly všem k chuti a kdo neměl přeci jenom chuť na sladké, mohl si dát grilovaný plátek masa. Večer zakončil ohňostroj a ti otužilejší si ještě chvíli povídali, než je vyhnala zima k domovu.

Narození a úmrtí:

10. ledna se narodil Ondřej Petrů, třetí dítě Martiny a Romana Petrových.

V tomto roce nikdo nezemřel.