Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 1 8 :

Počasí:

Nový rok se ohlásil teplejším počasím, provázeným občasným deštěm. Sněhová nadílka přišla až v polovině měsíce a objevila se i v teplejších oblastech republiky. Vydatně sněžilo asi týden, ale sníh se dlouho neudržel a už koncem měsíce přišlo velké oteplení až na 9°C přes den.

Začátkem února se opět ochladilo, od 5.2. přišly mrazy a denní teploty se ustálily na -6°C, noční na -10°C. Mrazivé počasí panovalo celý únor, na silnicích řidiče potrápila námraza a vzhledem k tomu, že sněhová pokrývka nebyla, potrápil holomráz také přírodu. Na konci měsíce noční teploty klesly dokonce až na -18°C.

Březen začal oteplením, od 6.3. teploty vyšplhaly dokonce na jarních 15°C přes den. Do konce první poloviny měsíce bylo krásné slunečné počasí, které se v druhé polovině pokazilo a začalo pršet. Konec měsíce byl už zase zimní, v noci mráz a přes den lehce nad nulou.

Hned začátkem dubna se opět oteplilo, polojasné počasí provázelo také sucho, které bylo následkem malé sněhové nadílky v zimě. Teplota se přes den pohybovala kolem 15°C, v noci kolem 10°C. Takový charakter počasí vydržel až do konce měsíce, kdy se ještě trochu oteplilo bez jakýchkoliv dešťových přeháněk.

V květnu naštěstí trochu zapršelo, teploty se na téměř celý měsíc ustálily na 15°C přes den, takže byl celý měsíc nezvykle chladný. Dešťové přeháňky však byly pouze občasné, takže sucho se příliš nezmírnilo.

Červnové počasí bylo jako na houpačce, chvíli chladno, chvíli teplo. Začátek měsíce byl vyloženě letní s teplotami přes den kolem 26°C a bouřkami. Bouřky přetrvávali stále, jen teplota klesla. Ochlazení vydrželo do konce měsíce, kdy se objevily dokonce přízemní mrazíky.

Začátek prázdnin se povedl, slunečné počasí a teploty kolem 26°C dětem krásně zpříjemnily odpočinek od učení. Druhý týden sice lehce zapršelo, ale do konce měsíce bylo zase teplo, i když občas zabouřilo. Sucho stále přetrvávalo, občasný déšť ho nemohl zmírnit.

Velké sucho provázelo i měsíc srpen, tropické teploty ho jen podpořily. V druhé polovině sice občas během bouřky zapršelo, ale to bylo příliš málo na to, aby se půda vzpamatovala z velkého nedostatku vláhy. Krásné, teplé počasí vydrželo až do konce prázdnin.

Ani v září se nepovedlo zmírnit sucho, téměř celý měsíc nepršelo a mnohé domácnosti závislé na zdroji vody ze svých studen se potýkalo s nedostatkem vody.

Teplé a slunečné počasí vydrželo i celý říjen, teploty přes den se pohybovaly kolem 10°C a v noci kolem 6°C. Krásný podzim však kazilo stále větší sucho, i když sem tam zapršelo.

V listopadu pokračovalo suché počasí bez srážek, v polovině měsíce se ohlásilo zimní počasí prvním mrazem a 18.11. napadl první sníh.

Chladné počasí pokračovalo i v prosinci, přes den se teploty ustálily kolem nuly a v noci z 11. na 12. prosince napadlo 20 centimetrů sněhu, který způsobil kalamitu a výpadky dopravy. Na Štědrý den však přišla obligátní obleva a opět jsme neměli bílé Vánoce. Až do konce roku vydrželo deštivé mlhavé počasí.

Volby:

Dne 12. a 13. ledna se konala podruhé v novodobé historii přímá volba prezidenta České republiky. Celostátně byla volební účast v prvním kole volby 61,92% a lidé mohli zvolit mezi 9 kandidáty. V Lipickém volebním okrsku vyhrál Miloš Zeman se 16 hlasy, druhý Pavel Fischer získal 15 hlasů a třetí se umístil Jiří Drahoš s 12 hlasy.

Protože z prvního kola volby nevzešel žádný vítěz, konalo se 26. a 27.1. druhé kolo. Do něj postoupil Miloš Zeman a Jiří Drahoš. V našem okrsku byla volební účast 78% a vyhrál Jiří Drahoš s 43 hlasy před Milošem Zemanem, kterému naši voliči dali 30 hlasů. Celostátně nakonec vyhrál Miloš Zeman, který těsně zvítězil nad Jiřím Drahošem ziskem 51,36% hlasů.

5. a 6. září se konaly volby do místních zastupitelstev. V našem volebním okrsku byla účast 58% a vyhrálo Hnutí ANO před ODS a KDU-ČSL. Do pelhřimovského zastupitelstva se nakonec dostaly ODS, TOP 09, KDU-ČSL, ČSSD, Hnutí ANO, Změna pro Pelhřimov a další a sestavili zastupitelstvo z 21 členů. Starostou města byl zvolen Ladislav Med, místostarosty Zdeněk Jaroš a Josef Koch.

Dění v obci:

Pokračovala jednání s městem Pelhřimov, projektanty a zástupcem Bitětic Milanem Váňou na zrealizování stavby obecní společenské místnosti.

Dokončila se rekonstrukce kapličky, do které byl navrácen původní oltář a projednávalo se také pořízení křížové cesty na obrazech. Ve starožitnictví se podařilo Milanu Bučkovi sehnat kovaný stylový lustr na věčné světlo, který se umístil do středu kapličky a byl opatřen žárovkou imitující hořící svíčku.

Na jaře zakoupili u nás v obci pozemek za statkem rodiny Pavlíkových Lenka Aldorfová a Tomáš Kubín, kteří zde plánují stavbu rodinného domu. Ti se zapsali jako noví obyvatelé naší obce pořádáním pálení čarodějnic, kterých se zúčastnila většina obyvatel obce a tak se s nimi seznámili.

Společenské dění v obci:

13. února se konal již tradiční masopustní průvod pod taktovkou SDH Lipice. Tentokrát cesta maškar začínala v Lipici, přes Chodeč a Farmu se obešla většina domů a po obědě cesta průvodu pokračovala do Bitětic. Lidové písně v podání harmonikáře Tomáše Štefánka a jeho spoluhráče na buben Josefa Čečáka provázely masky celý den až do večera, kdy už se sedělo ve společenské místnosti u Fojtů v Lipici. Skladba kostýmů byla opět pestrá. Mnich s jeptiškou, prasátko, rytíř, kráva, dvě Makové panenky a jeden motýl Emanuel, čarodějnice, Marfuša, Křemílek a Vochomůrka, bezdomovec, mušketýr a další. Ti všichni pobavili obyvatele obou obcí a vybrali zase nějaké peníze na činnost SDH Lipice.

Už sedmý ročník Bitětických slavností se uskutečnil 16. července. Letošní téma bylo ,, Příroda a ekologie´´ a na toto téma se zaměřily všechny aktivity pro návštěvníky. Holčičky si mohly v tvořivé dílničce vyrobit květinky z PET lahví, kterými zdobily čelenky do vlasů a chlapci si mohli z PET lahví vyrobit želvičku. U stánku EKOKOMU se naučili třídit odpad nejen děti, ale také dospělí a nesměl chybět ani stánek se soutěžemi a sladkými výhrami.

Vystoupení kouzelníka pobavilo jak děti, tak jejich rodiče a stejně tak ukázka dravců. Zde si každý mohl zkusit vzít některého z ptáků na ruku a potěžkat si někdy překvapivě těžkého tvora. Aby si děti odpoledne opravdu užili, mohli si dát namalovat obrázek na obličej nebo se vyřádit na trampolínách a skákacím hradu. Pokud jim z těchto aktivit vytrávilo, doplnili energii třeba párkem v rohlíku, bramborákem, masem nebo klobásou. K pití pak mohli zkusit domácí šťávu nebo točenou limonádu. Stejně tak dospělí mohli zkusit dobré jídlo a pití. Pivo z Pelhřimovského pivovaru a panáček uvolnily náladu a ke kávě byly na stolech napečené domácí bitětické cukrovinky.

Velkou událostí letošního ročníku bylo vysazení stromu republiky lípy srdčité u příležitosti stého výročí založení České republiky. Lopatku s hlínou si přihodil ke kořenům stromu pelhřimovský starosta František Kučera a každý přítomný obyvatel Bitětic. Pan starosta pronesl i děkovnou řeč směrem k obyvatelům obce za to, že na malé vesnici pořádají akce pro lidi ze širokého okolí a žije to tu kulturou a zábavou.

Přestože se dvakrát přehnala prudká přeháňka, návštěvníky to neodradilo a nakonec se počasí umoudřilo a všichni si mohli ze všech sil zatančit na parketu za doprovodu Páťáků. Když se setmělo, nesměl chybět tradiční ohňostroj, který byl opět velmi povedený. Zábava pak pokračovala do hluboké noci.

1. prosince se tradičně rozzářil vánoční javor na bitětické návsi. Počasí bylo krásně zimní, i když vyloženě mrazivo nebylo. Sešel se rekordní počet návštěvníků a vánoční nálada byla všudypřítomná. Bitětické ženy i muži napekli sladké občerstvení a kdo chtěl, mohl si dát grilovanou krkovici nebo klobásu. Pro otužilce se točilo pivo a na zahřátí se do hrníčků naléval punč, svařené víno nebo nealkoholická horká hruška. Atmosféru Vánoc opět podpořili muzikanti z Humpolce, kteří zahráli koledy a tradiční vánoční písně z celého světa, ale i od nás. Kdo měl zájem, mohl se podívat do nově opravené kapličky. Současně s rozsvícením javoru zazářil ohňostroj a ačkoliv bylo chladno i potom se mnoho lidí zdrželo.

Narození a úmrtí:

V tomto roce se u nás ve vsi nikdo nenarodil ani nikdo nezemřel.