Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 1 9 :

Počasí:

Už na začátku ledna se ochladilo a vydatně sněžilo. Napadlo místy i dvacet centimetrů sněhu a na horách až metr. V druhé polovině měsíce se ochladilo ještě víc, přes den bylo -11°C, v noci -18°C. Díky tomu se sněhová pokrývka udržela.

Mrazivé počasí vydrželo i začátkem února, i když nemrzlo tak moc. V noci -8°C a ve dne -4°C. Chladné počasí ale nevydrželo celý měsíc, koncem měsíce se oteplilo tak moc, že zavládlo téměř jaro. Denní teploty kolem 12°C lákaly k práci na zahrádce, avšak zkušení zahradníci věděli, že ještě není čas.

V březnu se ukázalo, že zima opravdu ještě neskončila. Přišel silný vítr, který způsobil v lesích zdemolovaných kůrovcovou kalamitou ještě větší škody. V noci klesly teploty k bodu mrazu a ještě se místy ohlásil i sníh, který však hned roztával.

Větrné počasí přetrvávalo i v dubnu. Polojasné počasí beze srážek už na jaře hrozilo dalším suchým rokem. V polovině měsíce teploty šplhaly až k 25°C, na Velikonoce bylo překrásné slunečné a teplé počasí. Koncem měsíce se objevili srážky, ochladilo se a objevily se místy přízemní mrazíky.

Začátek května byl stále chladný a deštivý, přes den se teploty ustálily na pouhých 12°C. Občasné přízemní mrazíky, které přetrvávaly od minulého měsíce, dělaly vrásky zahrádkářům.

Ani červen ze začátku nepřinesl teplejší počasí. V první polovině měsíce stále pršelo a teploty nepřekročily 15°C. Až posledních 14 dní zavládlo letní počasí, denní teploty stoupaly ke 30°C a i v noci bylo příjemné teplé letní ovzduší.

Teplé letní počasí se přehouplo i do prvních dní července. Po pár dnech se však ochladilo, teploty v noci klesly dokonce až k 8°C a časté dešťové přeháňky kazily dětem prázdniny. Střídavé počasí pokračovalo až do konce měsíce.

Druhý prázdninový měsíc o moc lépe nezačal. Rozličné počasí, při kterém se střídalo pěkné teplé počasí s deštivým a chladným vydrželo téměř do konce měsíce. Až samý závěr srpna se vyčistila obloha a příjemné teploty lákaly ke koupání.

Ještě na začátek školního roku bylo krásné letní počasí. Teploty sice přes den nebyly vyšší než 22°C, přesto tento ráz počasí byl velmi příjemný a vydržel až do poloviny měsíce. V druhé polovině září přišly vydatné srážky a vydržely až do konce měsíce.

Říjen začal jako ukázkové babí léto, sluníčko kouzlilo mezi podzimními barvami stromů úžasné obrazy a teploty byly na příjemných 18°C. Posledních 14 dní se však ochladilo a zahrozily i první přízemní mrazíky.

Začátek listopadu pokračoval chladným počasím doprovázeným deštěm. V noci teploty klesaly až k bodu mrazu a jeden den po sv. Martinu napadl první sníh. Vydržel 2 dny a pak podlehl teplotám kolem 5°C. Koncem měsíce se střídalo slunečné a deštivé počasí.

Občasný déšť trval téměř celý prosinec, až 28. napadlo 2 cm sněhu, který však do druhého dne roztál. Na Silvestra přituhlo, teploměr v noci ukazoval zimních -7°C, přes den se díky sluníčku zvedla teplota až k 5°C.

Dění v obci:

Na jaře zahájili u nás v obci stavbu rodinného domu Lenka Aldorfová a Tomáš Kubín. Koupili si pozemek na bývalé louce za čp. 3, kde museli zbourat starou dřevěnou kůlnu, která bývala stájí pro ovce a vykácet nálety a stromy, které se zde vysemenily. Pak se z pozemku stala krásná zahrada s ovocnými stromy otočená na jih.

Chalupu s číslem popisným 3, která patřila rodině Pavlíkových si koupili manželé Míchalovi, kteří se hned nastěhovali a započali s rekonstrukcí objektu. S prací jim pomáhali dospělí synové, kteří si tak připravovali bydlení i pro sebe a své budoucí rodiny.

V červnu se jedno odpoledne udělala brigáda na vyčištění stráně naproti domu paní Marešové, vykácely se stromky a keře, které tu za dlouhá léta narostly a započala tak příprava na přestěhování hasičské garáže, která do té doby stála nahoře na návsi. Za pomoci bagru se pak v následujících dnech vykopal zářez do stráně, kam se umístily betonové panely a připravila se tak zpevněná plocha pro budovu. Tu se podařilo 17. listopadu za pomoci velkého jeřábu o nosnosti 28 tun přemístit na velký tahač, který jí popovezl 200 metrů z návsi na připravené místo. Tady musel zase jeřáb garáž z auta sundat dolů a i když to bylo napínavé, proběhlo vše bez problémů. Díky tomu, že se jednalo o betonový monolit, šlo stavbu přemístit vcelku, což práci dost urychlilo.

V červnu se podařilo Ing. Marii Benešové z Lipice sehnat pro naší kapličku křížovou cestu v obrazech. Jedná se o historické fotografie, na kterých je vyobrazena křížová cesta vyřezávaná ze dřeva. Toto nádherné řezbářské dílo je bohužel neznámo kde, přesto alespoň na fotografiích obohatilo skromnou výzdobu naší kaple.

Společenské dění v obci:

8. března se konal tradiční masopustní průvod, pořádaný sborem dobrovolných hasičů. Sešlo se opět hodně masek, mimo jiné král Artuš, lesní žínka, pašerák, hrací karty, lemur, doktorka, mrtvá jeptiška a mnich, bílá paní, kominík, sluneční paní, cikánka a další. Průvod začínal tentokrát v Bitěticích, pokračoval na Chodeč a na Farmu a skončil v Lipici. Maškary doprovázel zpěvem a hrou na harmoniku Tomáš Štefánek a průvod se protáhnul až do pozdního odpoledne. Účastníci pak ještě chvíli poseděli v osadní místnosti u Fojtů a k večeru se rozešli znavení a s bolavýma nohama k domovu.