Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 2 0 :

Počasí:

Začátek ledna roku 2020 byl ve znamení polojasné oblohy, avšak hned 3. ledna napadl lehký poprašek sněhu. Po pár dnech sníh vystřídal déšť, který však hned namrzal a na silnicích způsoboval velké problémy. V noci se teploty pohybovaly kolem -7°C a přes den se rtuť teploměru ustálila kolem bodu mrazu. Chladné počasí vydrželo jen v první půlce měsíce, druhá polovina ledna byla teplejší, sluníčko se střídalo s deštěm a denní teploty se vyšplhaly až k 10°C.

Únor začal sněhovými přeháňkami, nenapadlo však více než 2 cm sněhu, a protože se přes den teploty nedostaly pod bod mrazu, sněhová pokrývka brzy roztála. V polovině měsíce se navíc ještě trochu oteplilo a tak sníh vystřídal občasný déšť a přes den nebylo méně než 4°C. Až koncem února se ochladilo a napadlo větší množství sněhu. Deseticentimetrová pokrývka však vydržela jen pár dní.

V březnu na horách sněžilo a u nás na Vysočině pršelo. Začal také foukat nepříjemný vítr, který snižoval pocitovou teplotu. Kolem 12. března se oteplilo a vykouklo sluníčko. Příjemné počasí však dlouho nevydrželo, na první jarní den 21. března napadl opět sníh. Dva dny bylo zimní počasí a už se zase oteplilo, denní teploty vystoupaly na 10°C, v noci však stále mrzlo. 30. března zase napadl sníh.

Začátek dubna byl chladný a deštivý. V polovině měsíce se ale oteplilo, sluníčko začalo probouzet přírodu a denní teploty se vyšplhaly až k 25°C. Takové jarní počasí však ještě nevydrželo. Koncem dubna se opět ochladilo a aprílové počasí konečně přišlo ke slovu.

Proměnlivé počasí pokračovalo i v květnu, přeháňky se střídaly s polojasnem, přes den bylo jen kolem 15°C a v noci 8°C. Celý květen déšť kraloval, příroda se však po dlouhé době měla možnost vzpamatovat z dlouhodobého sucha, které už bylo alarmující. Přestože jsme byli z předešlých let zvyklí na květen s tropickými teplotami, tolik vláhy bylo už potřeba.

I červen začal dešťovými přeháňkami. Přes den se teplota pohybovala pouze kolem 18°C a v noci kolem 10°C. Ani zbytek měsíce nebyl lepší, chladno a déšť už začaly zpomalovat růst plodin jak na zahrádkách tak na poli.

Proto bylo dobře, že červenec začal opravdu letním počasím. Denní teploty konečně vystoupaly k 28°C a bylo slunečno. Příjemné počasí pokračovalo během celého měsíce, jen občas se objevily dešťové přeháňky. Noc byla stále chladnější, jen maximálně 12°C.

Ani srpen nebyl vyloženě letní. Střídalo se slunečné počasí s přeháňkami, ale hlavně se přes den neoteplilo na víc než 25°C a v noci na 15°C. A koncem měsíce se dokonce ještě ochladilo v noci na 8°C a přibylo dešťových přeháněk.

Na začátku září se oteplilo, příjemné slunečné počasí chvíli vydrželo a zpříjemnilo dětem nástup do školy. Od poloviny měsíce se už začalo ochlazovat a spolu s deštěm takové počasí vydrželo až do konce září.

Říjnové počasí pokračovalo postupným ochlazováním a občasnými přeháňkami. V noci však bylo stále relativně teplo a tak začaly hodně růst houby a lesy byly plné nadšenců s košíky, kteří si domů nosili bohatou úrodu rozmanitých druhů.

Čím dál chladnější počasí vedlo k prvnímu mrazu v noci ze 6. na 7. listopadu, teplota klesla až k -4°C. Následovaly husté ranní mlhy, které ale přes den vystřídalo slunce. Slunečný podzim však rychle přešel v zimu, 20. listopadu napadl první sníh a noční teploty se ustálily pod bodem mrazu.

V prosinci se k chladnému počasí přidal ještě silný vítr, který způsobil mnoho polomů. Silný vítr také rozehnal mraky, takže byl prosinec v podstatě beze srážek. Jen ráno řidiče potrápily četné mlhy. Kolem 14. prosince se lehce oteplilo a takové počasí vydrželo až do konce roku, takže Štědrý den byl opět na blátě.

Celostátní události:

Musím zmínit události, které se děly na celostátní úrovni, protože nás všechny ovlivnily na hodně dlouhou dobu.

Už koncem roku 2019 se v Číně objevil ve městě Wu-chan koronavirus, který vědci nazvali SARS-CoV-2. Protože to byl dosud neznámý virus, úřady a zdravotnické organizace nejspíš celou situaci podcenily a díky globalizaci a tedy i hojnému cestování se virus rozšířil začátkem roku do celého světa. Brzy však WHO – Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemické varování a 30. ledna globální stav zdravotní nouze. Virus se rychle rozšířil po celé Evropě a do České republiky dorazil na přelomu února a března. Vláda ČR sháněla po celém světě ochranné pomůcky, jako jsou roušky, respirátory a nemocnice se začaly připravovat na nápor pacientů. Celý svět začal hledat lék a vyvíjet vakcínu proti tomuto chřipce podobnému viru. Protože se vir nechoval úplně jako chřipka, lékaři neznali zcela účinnou léčbu a tak se objevilo mnoho léků, které byly spíše omylem. 10. března se uzavřely školy a 14. března byl vyhlášen stav nouze. Následovalo uzavření hranic republiky, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci. Vyhlásila se povinnost nosit ochranu nosu a úst, a protože bylo zdravotnických roušek málo, začali lidé masově šít doma roušky látkové a mnozí je také darovali těm, kteří je potřebovali. Přísná opatření trvala až do prázdnin, pak se začal stav trochu zlepšovat a tak také došlo k uvolnění opatření. V srpnu už ale bylo jasné, že přišla druhá vlna virové nákazy, vláda však začala zpřísňovat opatření až koncem září. Opět byl vyhlášen nouzový stav a opět se zavřely školy. Po celý rok se střídavě zavírali a otvírali vybrané obchody, nejhůře na tom byly hlavně malé obchody. K mírnému uvolnění opatření došlo znovu před Vánoci, od Nového roku to však začalo nanovo.

Volby:

2. – 3. října se konali volby do krajských zastupitelstev a senátu ČR. Volební místnost v Lipici u Fojtů byla otevřena od pátku od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Z 97 voličů přišlo volit 53 lidí a vyhrála s 14 hlasy KDU-ČSL. Na druhém místě skončila ČSSD, pak Piráti a po nich Starostové a nezávislí. V senátních volbách zvítězil u nás s 33 hlasy Milan Štěch, který však celkově nezvítězil. Do senátu se nakonec za Pelhřimov probojoval Jaroslav Chalupský, který kandidoval za Svobodné.

Dění v obci:

Začátkem dubna započala na naší návsi stavba obecního společenského domu, který financovalo Město Pelhřimov. Stavbu realizovala stavební firma MŠ Stav z Dušejova. Práce postupovaly rychle, v červnu stála hrubá stavba s krovem a 13. listopadu byla předávána dokončená stavba. Budova, která je do tvaru L je zčásti obložená dřevem a zčásti má bílou fasádu. Její součástí je malý společenský sál s výčepem a kuchyňkou, toalety jak pro dámy, tak pro pány a naproti nim úklidová místnost. Pak také velká garáž s automatickými posuvnými vraty. Z garáže vedou schody do podkroví, které však není zateplené, takže slouží hlavně jako úložný prostor. Před velkými okny společenské místnosti je prostorná terasa obehnaná ze dvou stran zábradlím. Před domem vznikly nové chodníčky a původní vydlážděná plocha pro kontejnery byla využita jako parkoviště. Tato stavba udělala nám bitětickým velkou radost, konečně máme prostory pro společné scházení a akce, které pořádáme, se budou moci konat v krásných nových prostorách, kde máme veškeré zázemí.

8. srpna se vdávala bitětická rodačka Petra Jelínková z čp. 19. Brala si za manžela Petra Razimu z Pelhřimova. Obyvatelé Bitětic se sešli na návsi na zatahování, byla postavena slavobrána ze dvou břízek a mnoha fáborů a nevěsta se ženichem to neměli zadarmo, aby mohli vyrazit do obřadní síně v Pelhřimově. Hlavními aktéry celé taškařice byli Čakovičtí hasiči, kde je ženich dlouholetým členem sboru dobrovolných hasičů. Nakonec museli novomanželé zaplatit mnoha lahvemi kořalky, aby mohli odjet.

Společenské dění v obci:

1.ledna se konal první ročník Novoročního výšlapu. Sešla se parta 12 lidí a vyrazili na procházku směrem do Čížkova přes Železnou bránu. V Čížkově se zastavili na benzínové pumpě na rychlé občerstvení a odtud pokračovali po nové stezce do Stanovic, po silnici do Pejškova a nad Pejškovem u lesa se rozdělal ohýnek a upekly se buřty. V odpoledních hodinách se unavení poutníci rozešli do svých domovů, tak aby to stihli ještě za světla.

Tradiční masopust, který pořádá každoročně SDH Lipice, tentokrát vyšel na 22. února. Maškary započaly svou pouť v Lipici a pak pokračovaly na Chodeč, Farmu a do Bitětic. Tentokrát se průvodu účastnilo menší množství masek než obvykle a bohužel chyběli i muzikanti. I tak byl v průvodu třeba kat, mysliveček, čarodějnice, Karkulka, voják, královna Zloba, deratizátor, hypízačka a raper, který si nosil velkou reprobednu a vyhrával hudbu k tanci, takže nahradil živé muzikanty. I přes menší účast se masopust vydařil, vybrali se zase nějaké peníze na činnost dobrovolných hasičů a lidé z navštívených stavení se pobavili a zatancovali si.

Další společenské dění už bylo ovlivněné opatřeními vyhlášenými vládou ČR. Tradiční Bitětické slavnosti, které tentokrát vyšly na 18. července, se nekonaly v oficiální verzi pro veřejnost, ale pouze pořadatelé a sousedi ze vsi poseděli u piva. Bohužel příprava tak velké akce vyžaduje celoroční přípravu, která tím pádem přišla vniveč. Možná právě proto se organizátoři rozhodli si uspořádat slavnosti alespoň sami pro sebe. Mohli si poslechnout Páťáky, kteří dorazili i přesto, že se celá akce odehrávala v duchu soukromé oslavy.

28. listopadu se konalo rozsvěcení vánočního javoru na návsi. Naštěstí tou dobou byla situace kolem kovidu uvolněnější a dala se tedy uspořádat akce, kde bylo asi 50 lidí. Tradiční vánoční skladby zahrál opět žesťový kvintet z Humpolce, který měl vtipně trubky omotané vánočními světýlky. Návštěvníci se mohli zahřát u sudů s ohněm, ale také dobrým punčem, svařákem a horkou hruškou. Maso na grilu a klobásy doplňovaly sladkosti od bitětických hospodyněk a nechybělo pivo i něco ostřejšího. Po dlouhé době se mohli sousedé sejít a poklábosit, což každému zvedlo náladu a příprava na Vánoce byla o hodně příjemnější.

Narození a úmrtí:

20. listopadu v 6:43 se narodila Eliška Kubínová, prvorozená dcera Lenky a Tomáše Kubínových, kteří u nás staví rodinný domek a snad brzy budou našimi spoluobčany.

6. dubna zemřel Stanislav Macháček z č.p. 12 ve věku 95 let. Byl to vášnivý myslivec a dlouhá léta také působil jako hospodář lipického mysliveckého spolku.