Obec Bitětice
iv>

K r o n i k a   -   r o k   2 0 2 1 :

Počasí:

Na Nový rok bylo krásné slunečné počasí s lehounkým mrazíkem, které se však hned druhý den změnilo na inverzi s mlhou a teplotami kolem nuly. V polovině ledna napadl konečně sníh a hned 30 cm. Teploty se pohybovaly přes den lehce nad nulou a v noci lehce pod nulou. Koncem měsíce přituhlo a v noci teploty klesly na -8°C.

Začátkem února se zase oteplilo, sníh roztál a začalo pršet. Od 11. února uhodily silné mrazy, přes noc teplota klesla k -20°C, přes den na -12°C. Občasné sněžení zajistilo asi 15-ti centimetrovou pokrývku sněhu. Ta vydržela až do konce měsíce.

Březen začal teplotami nad nulou, proto sněhová pokrývka vzala za své. Zatažené a pošmourné počasí provázelo téměř celý měsíc. Jen v polovině března se na pár dní udělalo jarní počasí, teploty vyšplhaly na 15°C a svítilo sluníčko. Pak teploty opět klesly a poslední den v měsíci dokonce opět napadl sníh.

Sníh vydržel ještě několik dní, přestože byl začátek dubna opravdu aprílový. Chvilku sněžilo, pak zase svítilo slunce a teploty v noci klesaly k -6°C, přes den pak +2°C. To se změnilo hned začátkem druhé dekády měsíce. Teploty stouply na 12 – 16°C a udělalo se krásné počasí. Posledních 10 dnů dubna se opět ochladilo a vydrželo to až do konce měsíce.

Chladným počasím začal i květen, v noci se teploty pohybovaly neobvykle kolem nuly, denní teploty nebyly vyšší než 8°C. Chladné počasí provázel déšť a takovéto nevlídné počasí vytrvalo až do poloviny měsíce. Na „zmrzlé“ bylo opravdu chladno a každý zahradník vyčkával, protože i nadále byla zima a počasí zahrádce příliš nepřálo. Až v druhé polovině měsíce se trochu oteplilo, přestože nadále občas pršelo.

Začátkem června se vyjasnilo a teploty začaly konečně stoupat. Občas se stále objevovaly přeháňky, ale denní teploty už byly na krásných 25°C. V polovině měsíce se lehce ochladilo a déšť ustal. To však netrvalo dlouho a teploty opět vystoupaly na letní hodnoty. To s sebou přineslo občasné bouřky.

Prázdniny začaly chladnějším a deštivým počasím. A tak to bylo celou první polovinu července. Ani druhá půlka nebyla nejteplejší. Přes den bylo maximálně 26°C a polojasno. V noci pak většinou pršelo.

V srpnu se oteplilo na krásných 28°C ve dne a v noci na 20°C. Krásné počasí vydrželo do 11. srpna, potom se objevily občasné přeháňky. Polojasné počasí s krátkými deštíky nakonec vydrželo až do konce prázdnin.

Teplé počasí přetrvalo i v září, přeháňky ustaly a udělalo se příjemně polojasno. 17. září přišel velký liják a lehce se ochladilo. Poté se vrátilo hezké teplé počasí a naplno propuklo babí léto.

Říjen začal chladnějším počasím. Sice nepršelo, ale teploty se nedostaly výš než na 15°C přes den a v noci 7°C. V druhé polovině měsíce začalo dokonce v noci přimrzat, teploty klesly na 2°C. Do konce měsíce pak přetrvávalo dušičkové počasí s občasným deštěm.

Začátkem listopadu se ještě více ochladilo. Přestalo pršet a teploty v noci klesly k bodu mrazu. Chladné počasí přetrvalo a 26. listopadu napadl první sníh, který sice dlouho nevydržel, ale hned následující dny se sněhové přeháňky opakovaly a poprašek vydržel do konce měsíce.

V prosinci už teploty v noci nevyšplhaly výš než na -3°C a přes den byly kolem nuly. Sněhová pokrývka sice nevydržela, ale chladné počasí dávalo jasně najevo, že se blíží zima. V polovině měsíce opět napadlo a k tomu začal foukat silný vítr, proto se na silnicích tvořily jazyky. Na Štědrý den se jako obvykle oteplilo na 10°C a pršelo. 25. prosince se sice ochladilo a napadl sníh, ale ten hned druhý den roztál. Na Silvestra bylo přes den neuvěřitelných 15°C a svítilo slunce.

Celostátní události:

První polovina roku se stále nesla v duchu koronavirové epidemie a to mělo samozřejmě také vliv na dění v obci. Přesto, že se masivně očkovalo, uzavíraly se školy a okresy, nedařilo se pandemii zažehnat. Situace se zklidnila až o prázdninách a naštěstí se na podzim nekonaly katastrofické scénáře. Sice se na nějaký čas navýšil počet nemocných a vláda vyhlásila nouzový stav, který trval až do konce roku, ale virus se nakonec začal pomalu vytrácet.

Volby:

8. a 9. října se konaly volby do parlamentu ČR. V našem volebním okrsku v Lipici se z 97 voličů zúčastnilo voleb 75 a vyhrála koalice SPOLU ( ODS+KDU-ČSL+TOP 09 ), která získala 25 hlasů. Na druhém místě skončili shodně ANO 2011 a koalice Pirátů a Starostů s 16 hlasy. Na třetím respektive čtvrtém místě skončili s velkou ztrátou ČSSD ziskem 6 hlasů. Celostátně vyhrála těsně koalice SPOLU před ANO 2011. SPOLU měli 27,79 % a ANO 27,12 %. Na třetím místě se umístili Piráti a Starostové. Další stranou, která se dostala do poslanecké sněmovny, byla SPD Tomia Okamury se ziskem 20 mandátů. Ostatní strany se do parlamentu neprobojovaly

Dění v obci:

22. ledna se uklízela vánoční výzdoba Bitětic. Sundala se světílka z javoru a rozebral se betlém u kapličky. Po úklidu jsme chvilku poseděli a zrekapitulovali vánoční svátky a Silvestra.

Na 10. dubna jsme vyhlásili brigádu na údržbu zeleně a altánku. Sešli jsme se v hojném počtu, proto se část skupiny věnovala stříhání keřů a růží a druhá část začala brousit a natírat dřevěný altán, který slouží pro odpočinek místních i kolemjdoucích a kolemjedoucích. Skončili jsme v podvečer a byl za námi vidět opravdu velký kus práce.

Podobná brigáda se konala také 15. května. Protože se v Bitěticích po stavbě obecních prostor pro setkávání místních ( Záložna – tak jsme budovu nazvali ) zničila silnice, udělal se nový asfaltový povrch v této části obce a bylo potřeba dosypat hlínu kolem cesty.

11. prosince jsme si udělali předčasný vánoční dárek a zakoupili jsme od obce Pejškov za 8000,- historickou hasičskou stříkačku. Tento úžasný stroj byl původně bitětický a k nám do vsi se dostal roku 1954 z Částkovic. Z nějakého, nám neznámého, důvodu byla už delší čas v evidenci majetku obce Pejškov. Protože pejškovští věděli, že stříkačka patřila dříve Bitěticím, byli jsme první, koho kvůli prodeji oslovili a také cena byla velmi symbolická.

Společenské dění v obci:

Na Nový rok se konal druhý ročník Novoročního výšlapu. Počasí bylo mrazivé, ale krásné a na startovací místo k Záložně dorazilo 16 lidí z Bitětic, Lipice a Milotiček. Trasa tentokrát vedla z Bitětic přes vrch Housku nad Milotičky, odtud kousek po silnici směrem na Mašovice, kde jsme po chvíli odbočili doprava do lesa, došli po lesní cestě ke studánce Na Zádolí, která se pyšní kojeneckou vodou a zde byla první občerstvovací zastávka a nejenom výbornou vodou, ale také různými nápoji z termosek. Dál jsme pokračovali lesem, přešli silnici na Červenou Řečici a lesní cestou dorazili k novým rybníkům u modré turistické trasy na Řečici. Tady jsme rozdělali oheň a opekli si k obědu buřty a jiné dobroty. Když bylo vše snědeno a oheň uhašen, pokračovali jsme po modré na Bácovice a odtud po silnici zpět do Bitětic. Tady jsme v Záložně ještě chvilku poseděli, ale protože byli všichni právem unavení, brzy jsme se rozešli k domovu.

Od ledna jsme také zahájili cvičící lekce pilates. Využili jsme toho, že máme krásný nový prostor, kde se můžeme pohodlně scházet a dvakrát do týdne tak utužujeme svojí kondičku.

Masopust se tento rok kvůli koronavirové situaci nekonal.

30. dubna jsme s lipickými oslavili Čarodějnice v Lipici na návsi. Pořadatelem bylo SDH Lipice a každý si mohl opéct špekáček, dát si pivo nebo něco teplého na zahřátí. Sešlo se nás asi dvacet a byli jsme rádi, že se po dlouhé době zase můžeme vidět.

3. června se uskutečnila oficiální kolaudace našeho malého kulturního domu, který nám postavilo Město Pelhřimov. Akce se zúčastnil starosta města Pelhřimova, oba místostarostové a další zástupci z městského úřadu. Bitětičtí připravili bohaté občerstvení a společně si prohlédli budovu, prodiskutovali využití i případný další potenciál a nechybělo ani poděkování místních směrem k zástupcům města za toto krásné místo, kde se mohou setkávat. Sami pro sebe jsme si budovu nazvali Záložna, protože historicky na tomto místě záložna stála.

Již devátý ročník Bitětických slavností se konal 17. července. Byl to první ročník, který se už neodehrával u Cífkových na zahradě, ale využili jsme nových prostor obecního kulturáčku. Protože setkávání lidí bylo stále kvůli koroně omezené, sešli se jen nejbližší sousedé a kamarádi, takže bylo nakonec kolem 50 lidí. Přesto, že se sešla jen hrstka lidí, nechyběli naši oblíbení Páťáci, kteří hráli jako o život. Ačkoliv byl tento ročník bez soutěží a jiného programu, sousedé si popovídali u dobrého jídla a pití a samozřejmě si zazpívali a zatančili s kapelou.

25. – 28. července se bitětičtí vydali na společnou „vodu“. Vybrali jsme ke sjíždění Vltavu a zde se ubytovali ve stanech v kempu Vltava. Další den ráno jsme se nechali i s rafty vyvézt do Vyššího Brodu, kde byl start naší plavby, a během dne jsme spluli do našeho základního tábora. Tady jsme večer poseděli u ohně a druhý den vyrazili na druhý úsek, který končil v Českém Krumlově. Odsud nás zase smluvené auto dovezlo zpět do kempu Vltava. Poslední den jsme si nechali na prohlídku Krumlova, abychom měli také nějakou kulturu a ne jenom sport.

Aby nebylo sportovních aktivit málo, vyrazila parta bitětických na kolovíkend do krásné moravské Lednice. První zářijový víkend 2. – 5. 9. jsme vzali dva karavany a vyrazili do kempu nedaleko Lednického parku. Víkend byl slunečný, krajina rovinatá, místní víno vynikající a tak se výlety na kole moc povedly.

Hned další víkend v sobotu 12. září se konala v Lipici dětská hasičská soutěž. Děti se utkali jak v požárním útoku, tak v branném závodě. Celkově skončili starší na prvním místě a mladší na krásném třetím místě. Na dospělých členech SDH Lipice bylo zajištění jak soutěží, tak občerstvení pro účastníky a to byl velmi náročný úkol. Naštěstí vyšlo počasí a krásné umístění našich družstev nám udělalo velkou radost. Za to ta námaha určitě stála.

První adventní víkend v sobotu 27. listopadu se konalo již tradiční vánoční rozsvěcení. Tentokrát jsme se rozhodli pro změnu a místo velkého javoru jsme na straně návsi u kapličky ozdobili několik malých hlohů. Pro návštěvníky akce, kterých bylo kolem 50, to byla zajímavá změna a mnozí to také chválili. Jako každý rok zahrál žesťový kvintet vánoční koledy a skladby z celého světa. K chuti jistě přišly napečené domácí sladkosti, pečené maso a klobásy, svařené víno, punč, horká hruška i pivo. A jakmile se rozsvítily stromky, spustil krásný dlouhý ohňostroj.

Narození a úmrtí:

15. ledna se narodila Gabriela Míchalová, prvorozená dcera Lukáše Míchala a jeho ženy z čp. 3. Gabrielka s maminkou zatím u nás ve vsi nebydlí, svépomocí si totiž mladí manželé budují bydlení v podkroví u rodičů Rostislava a Romany Míchalových a to jde samozřejmě pomalu.

2. října náhle zemřel náš dobrý kamarád Martin Morava z Lipice. Jistě bude jeho úmrtí zapsáno i v lipické kronice, ale protože jsme ho měli moc rádi a stále nám chybí, ráda bych ho zmínila i v té naší.